Notícies

Submergeix-te en nous mons: Descobreix els nostres blocs temàtics de lectura per a aquest estiu


Submergeix-te en nous mons: Descobreix els nostres blocs temàtics de lectura per a aquest estiu

17/07/2023

L'estiu ja és aquí i és el moment perfecte per a explorar nous mons a través de la lectura! En la nostra editorial, hem seleccionat una llista de llibres publicats recentment que et transportaran a llocs fascinants i et permetran descobrir històries des de diferents perspectives. Hem classificat aquestes lectures en blocs temàtics perquè trobis fàcilment els llibres que més t'interessin. Prepara't per a una aventura literària!

Descobrint nous llocs a través de la lectura

"Culturas olvidadas: Historias de rincones remotos" d’Anníbal Bueno Amorós: En un context globalitzat, cada vegada és menys freqüent trobar regions que conservin la seva forma de vida tradicional sense influències de la cultura occidental. Aquests llocs remots ens brinden l'oportunitat d'endinsar-nos en altres mons, altres realitats i descobrir diferents maneres de veure el món, captivant-nos a través d'un viatge que pot ser tant físic com psicològic. A través de relats de viatges, se'ns presenta el quotidià d'aquests racons oblidats, allò que ocorre diàriament en algun racó del món i que submergeix al viatger occidental en una sorpresa absoluta. Aquestes històries són els últims sospirs de cultures que desapareixen i mereixen ser comptades abans de convertir-se en mers records de la increïble diversitat cultural que alguna vegada va poblar el nostre planeta. I quina millor manera d’apropar-nos a ells que a través de petites històries que tanquen grans aventures?


Explorant el món del cinema mentre llegim


"Barullo en el área: El fútbol en 50 películas fundamentales" de Carlos Marañón: El futbol i el cinema, dues grans passions contemporànies. Encara que han evolucionat junts, la seva relació ha estat complexa. Aquesta llista de 50 pel·lícules excepcionals mostra l'essència del futbol al cinema i destaca els vincles entre tots dos. Explorem com la càmera i la pilota s'uneixen en obres reveladores, oferint una visió única del futbol i la seva relació amb el cinema.


“50 maneras de morir. Cine negro y poética de la fatalidad” de Violeta Kovacsics Grisolía: El cinema negre, un gènere tan esquiu que resulta complicat rastrejar al llarg de la història cinematogràfica: el noir llisca com un sospitós en fugida, amagat entre carrerons foscos. Pot ser una immersió en el submon del crim, però també és una estètica de contrastos entre llums i ombres, escenes retrospectives i narracions en off; i, sobretot, és un estat d'ànim melancòlic, definit pel segell tràgic del destí inevitable.


Aquest llibre segueix les petjades del cinema negre al llarg dels anys, des de la seva època daurada en els últims dies de Hollywood clàssic, fins a les seves transformacions més recents. Ho fa explorant el vincle entre el gènere i la fatalitat, que es manifesta en el noir a través de la figura ambivalent de la femme fatale, la moralitat esquerdada dels seus herois i els desenllaços funestos i apassionats que els caracteritzen.


Connectant amb el coneixement i la reflexió


"Evaluación en Psicología Clínica de adultos" de Joan Deus Yela i Josep Deví Bastida (coords.): El psicòleg clínic-sanitari ha de tenir la capacitat d'aplicar i integrar els coneixements de la psicometria, l'avaluació i la psicopatologia. Això li permet dur a terme una avaluació psicològica exhaustiva d'un pacient amb l'objectiu d'establir un diagnòstic psicopatològic, seguint les classificacions tradicionals dels trastorns mentals, i recomanar una intervenció adequada, sigui de naturalesa psicològica o farmacològica. Aquest procés, que precedeix a qualsevol intervenció, implica diferents etapes i l'ús de diversos mètodes d'avaluació, entre els quals es destaquen la utilització de qüestionaris multidimensionals d'avaluació i qüestionaris específics per a cada trastorn avaluat, alguns dels quals es detallen en aquest manual.


"Aprendizaje basado en espacios: Metodología de la Educación Social" de Joxe Jimenez-Jimenez: Aquest llibre convida a un viatge dirigit a educadores socials, orientadores, professores, tècniques, arquitectes, mares i pares que desitgin comprendre el paper de l'espai en els processos d'acompanyament a adolescents en l'oci educatiu. Durant aquest viatge, s'explora l'aprenentatge basat en espais (ABE), una metodologia que ha estat aplicada al llarg de la història en pràctiques educatives tant en l'àmbit social com escolar.

S'analitzen diversos territoris de l'oci educatiu que es converteixen en llocs privilegiats per a l'assoliment d'aprenentatges a través del reconeixement de l'espai com a factor metodològic clau. S'aprofundeix en la importància de l'espai adolescent, configurat per llocs dissenyats per a ser explorats lliurement a la recerca d'experiències vitals que permetin als joves aprendre mentre juguen, parlen, escolten, creen, toquen, imaginen, canten, ballen, salten, riuen i interactuen entre ells, sempre acompanyats d'educadores i educadors.


Explorant temes contemporanis i futurs


"Espacios de biblioteca: presente y futuro" de José Pablo Gallo León: el disseny d'una biblioteca és un desafiament apassionant que enfronten els bibliotecaris i pot brindar-los una gran satisfacció professional. En una era d'incertesa sobre el futur de les biblioteques i la seva forma física, la falta de referències fa que aquest procés sigui especialment complex. Ja no podem dependre únicament de models tradicionals per a planificar l'espai. La biblioteca ja no es concep exclusivament entorn de les col·leccions en paper, sinó que se centra en els serveis i les persones. Per tant, l'objectiu d'aquest llibre és donar a conèixer les tendències més rellevants en el disseny d'edificis i espais de biblioteca, projectant-se cap al futur. Pretén proporcionar a la comunitat bibliotecària els referents necessaris, recolzats per una sèrie d'exemples il·lustratius.


"Gestión de la comunicación científica: 25 ideas para mejorar tu investigación" de José Manuel Noguera Vivo: Comunicar de manera efectiva no és un talent exclusiu d'uns pocs, sinó una habilitat que es pot aprendre. La comunicació és essencial en qualsevol recerca, sense importar l'etapa en la qual es trobi l'autor (estudiant de grau, màster, doctorant o investigador consolidat). Transmetre de manera adequada un treball científic té un impacte significatiu en la seva credibilitat, abast i possibilitats d'obtenir finançament, ja que influeix en com es percep la seva utilitat. En aquest llibre, l'autor comparteix consells pràctics per a portar la teva recerca a un altre nivell mitjançant una comunicació òptima.


Reflexionant sobre l’ètica i la transformació social


"Gestión del riesgo moral: clave para la sostenibilidad: Un modelo de compliance moral" de José Félix Gonzalo Camarero: Avui dia, les empreses tenen la responsabilitat d'anar més enllà dels requisits legals. Les seves accions poden generar riscos morals per a tercers a causa d'asimetries en informació, poder, confiança i temporalitat. Aquest llibre demostra, a través del cas de Mutualia, que és possible gestionar aquests riscos mitjançant un model de compliance moral. Aquest enfocament no sols millora la reputació i les relacions amb els stakeholders, sinó que també impulsa la sostenibilitat empresarial.


"Sexualidades, género y educación feminista: Prácticas y reflexiones" d’Andrea Francisco Amat i Laura Poch Riquer: Aquest llibre recopila sis experiències socioeducatives a Barcelona que aborden l'educació sexual des d'una perspectiva feminista i compromesa amb la transformació social. Aquestes iniciatives ofereixen un espai per a reflexionar críticament sobre el model social i explorar noves maneres de viure els nostres cossos i relacions. A través de la seva lectura, es busca generar interrogants, establir aliances i obrir nous camins.


Innovació en l’educació i la recerca


"Transformar la Universitat: Desafiaments, oportunitats i propostes des d'una mirada global" d’Albert Sangrà i Josep Gallifa: La pandèmia de COVID-19 ha plantejat desafiaments importants per a l'educació superior i, en particular, per a les universitats. Aquest llibre presenta els resultats d'un estudi que recopila entrevistes amb experts de diferents parts del món. Ofereix una visió integral i complexa sobre la necessitat de transformació universitària, destacant el paper de la universitat en el desenvolupament tant individual com col·lectiu.


"La educación inclusiva desde los gestos menores: Escenas escolares" de Paula Andrea Restrepo García: Aquest llibre sorgeix d'una tesi doctoral que busca comprendre les experiències escolars d'estudiants amb discapacitat intel·lectual en el context de la medicalització, la mercantilització i la inclusió com a elements pedagògics a les escoles actuals.


Al llarg d'aquestes pàgines, el lector trobarà diverses escenes d'aula que reflecteixen les experiències viscudes pels estudiants participants. S'examina com els espais i els horaris escolars influeixen en la realitat d'aquests estudiants, afectant les seves pràctiques i construint representacions que no sempre s'alineen amb la norma tradicional del que significa ser estudiant.


A més, es problematitza el concepte d’”estar” i “ser” a l'escola, assenyalant que, si bé s'han fet passos cap a l'educació inclusiva, en molts casos es limita a la mera presència de subjectes “diferents” a les escoles, sense abordar adequadament la responsabilitat ètica de la seva inclusió en el procés educatiu.


Recursos especialitzats


"Inventaris del desenvolupament d'habilitats comunicatives MacArthur-Bates en català: Guia d'ús i manual tècnic" d’Elisabet Serrat, Eva Aguilar-Mediavilla, Mònica Sanz-Torrent, Llorenç Andreu, Anna Amadó, Iris Badia, Miquel Serra: En aquest manual es presenta una eina d'avaluació pràctica i senzilla dissenyada per a professionals en el camp del desenvolupament infantil. Els inventaris MacArthur-Bats de desenvolupament comunicatiu i lingüístic proporcionen una descripció detallada i un seguiment de les habilitats de comunicació i llenguatge dels nens, basats en les observacions dels pares. Aquests inventaris estan disponibles en dues versions: el CDI-I, que abasta el període de 8 a 18 mesos, i el CDI-II, que cobreix el període de 16 a 30 mesos.


El CDI-I inclou aspectes com les primeres mostres de comprensió del llenguatge, la comprensió i expressió de les primeres paraules en català, els gestos comunicatius dels nens i les accions simbòliques en les quals participen. D'altra banda, el CDI-II se centra en un inventari més ampli de paraules en català, les habilitats morfològiques i la complexitat gramatical de les oracions infantils.


L'Editorial UOC es complau a presentar aquesta selecció de llibres que t'acompanyaran durant les vacances. Submergeix-te en aquests blocs temàtics i tria les lectures que més t'inspirin aquest estiu! Tots aquests llibres estan disponibles en la nostra pàgina web i en les principals llibreries. No perdis l'oportunitat de descobrir nous mons i gaudir d'una experiència literària única!